bezeg recept marmelada

MESEC BEZGA – naravna vitaminska bomba

bezeg – STE GA ŽE NABRALI?

Pred bezgom, ki je ena najbolj priljubljenih zdravilnih rastlin, bi se morali vedno spoštljivo prikloniti, saj so v zdravilstvu uporabni vsi njegovi deli.

Junija nabiramo cvetove, iz katerih kuhamo čaj, ki: pospešuje potenje in s tem razstrupljanje telesa.

V poletnih mesecih potenja ne bo potrebno dodatno spodbujati, zato si bomo avgusta ali septembra, ko bodo dozorele bezgove jagode, iz njih pripravili: marmelado ali sok

BEZEK CVETOVI

SUPER BEZEG

Črni bezeg (Sambucus nigra) je grm, ki raste na z dušikom bogatih tleh, ob hišah, ograjah, starih zidovih, ob gozdnih robovih, včasih zraste tudi v manjše drevo. Že od nekdaj so verjeli, da ob domači hiši prinaša srečo in odganja zle duhove.
Tudi če ne verjamemo v vraže, ga ob hiši ni pametno posekati, saj imamo zdravilno cvetje, jagode, listje, lubje in korenine na dosegu roke vse leto.


Temno vijolične jagode, polne vitaminov

Bezgove jagode nabiramo, ko so popolnoma zrele, na kar nas bodo opomnili temni madeži pod grmom. Tudi na naših oblačilih lahko pustijo sledi, ki jih bo težko odstraniti, zato se primerno oblecimo. Ker vse jagode nikoli ne dozorijo hkrati, nezrele zelene in rdeče odstranimo. V zrelih je toliko vitamina B1 kot v nobeni drugi zdravilni rastlini, vsebujejo pa tudi veliko vitaminov C in E. Ni jih dobro uživati svežih, ker povzročajo slabost, bruhanje in drisko, predelane v marmelado, sok ali kompot pa krepijo odpornost proti raznim boleznim.


RECEPTI

BEZEK SIRUPKrepčilni bezgov sok – iz bezgovih jagod

Približno dva kilograma zares zrelih bezgovih jagod najprej operemo in počakamo, da se odcedijo. Zmečkamo jih in pretlačimo skozi sito. Dodamo pol kilograma sladkorja in mešanico pet minut kuhamo na močnem ognju. Vroč sok se bo močno penil, zlijemo ga v steklenice in jih zapremo s plutovinastimi zamaški. Steklenice postavimo v vodno kopel in jih kuhamo približno 20 minut. Za splošno boljše počutje organizma spijemo od dva do tri decilitre soka dvakrat na dan.

 

 

marmelada bezeg receptMarmelada proti stresu

Še hitreje je pripravljena okusna bezgova marmelada, ki bo zaradi vsebnosti vitamina B1, poimenovanega tiamin, pregnala malodušje, utrujenost, razdražljivost in raztresenost. Dva kilograma jagod pretlačimo, dodamo približno četrt litra vode, malo pokuhamo in dodamo še pol kilograma sladkorja ter ob stalnem mešanju na hitro prevremo. Ko tekočina izpari, marmelado spravimo v kozarce.

Če se otroci ne morejo zbrati in slediti pouku, jim za zajtrk pripravimo kos polnozrnatega kruha z bezgovo marmelado. Učnim težavam bo odklenkalo, nam pa bo enak zajtrk pomiril živčevje. Še bolj se bomo sprostili, če si iz veje z mehkim strženom, tako kot nekdaj pastirci na paši, naredimo majhno piščal in zapiskamo nanjo.


Recepti so različni, sama vsako leto uporabim malo drugačno recepturo. V nadaljevanju vam jih pošiljamo še nekaj.

ZDRAVI NADOMESTKI SLADKORJA:
Sama sladkor vedno zamenjam z naravnim sladilom XYLITOL. Tako so napitki, marmelade…zares zdravi in ne preveč kalorični 😉
Kupite ga lahko v vseh trgovinah Špar, Kalček…. 

***RECEPTI – NADALJEVANJE***

 

Bezgova marmelada:

Za bezgovo marmelado potrebujemo:

 • ½ kilograma zrelih bezgovih jagod
 • ½ kilograma banan
 • 1 kilogram želiranega sladkorja
 • 2 vaniljeva sladkorja in sok ene limone

 

Jagode osmukamo, pri tem pa moramo biti pozorni, da odstranimo nezrele. Olupimo in na kolobarje narežemo banane ter jih dodamo bezgovim jagodam. Vse skupaj zmečkamo in pokapamo z limoninim sokom. Zavremo, dodamo želirani in vaniljev sladkor ter kuhamo še 5 minut.  Prelijemo v kozarce in slednje za nekaj minut postavimo na glavo. Shranimo v hladnem, temnem in suhem prostoru.

love

Sok bezgovih jagod:

Potrebujemo naslednje sestavine:

 • 4 litre vode,
 • 4 kilograme sladkorja (lahko zamenjajte z Xylitolom)
 • 600 gramov jagod
 • 6 paketov citronke

 

Jagode za začetek osmukamo in temeljito operemo. Dodamo jim štiri litre vode in jih pustimo namočene za 24 ur. Vse skupaj precedimo in skuhamo skupaj s sladkorjem. Čas kuhanja je od 30 do 60 minut – od dolžine kuhanja je odvisna predvsem gostota soka . V že ohlajen sok dodamo citronko in nalijemo v steklenice.

love

Čaj iz bezgovih cvetov:

Čaj pripravimo izredno enostavno, čeprav ni popolnoma vseeno kako bezgove cvetove posušimo. Tu obstaja več možnosti, pomembno pa je, da nam bezeg preveč ne porjavi. Sama sem najpogosteje preizkusila sušenje v sušilcu, kjer sem v nekaj urah dobil odlično posušene cvetove in tako že imela čaj. Drugače pa priporočam sušenje na soncu, iz zanesljivih virov vem, da naj bi sušenje uspešno potekalo tudi na podstrešju, pod pogojem, da je slednje dovolj zračno. Iz posušenih cvetov naredimo poparek, cvetove lahko tudi zdrobimo in z njimi napolnimo filter vrečke ter jih namočene v vodi pustimo okoli 10 minut.

love

Cvrtje iz bezga:

Sama uporabim: bezgovo cvetje, sveža jajca, ajdovo moko ter začimbe (sol, poper…)

Operemo bezgovo cvetje, ga osušimo, potresemo z ajdovo moko ter pomočimo v zmešana jajčka. Vse skupaj ocvremo na kokosovem olju. Moko lahko tudi izpustite in cvetove samo močno namočite v jajčka in ocvrete.

love

Šabesa:

Šabesa iz bezga je bila pri nas zelo priljubljena še pred prihodom številnih brezalkoholnih gaziranih pijač in sokov. Še danes pa si jo mnogi z veseljem pripravijo, saj pomeni prijetno in okusno osvežitev. Zanjo potrebujemo:

 • 4,5 litra vode
 • 30 ml vinskega ali jabolčnega kisa
 • 700g sladkorja (uporabite Xylitol)
 • lupina in limonin sok
 • 12 bezgovih cvetov (če so manjši še kakšnega več)

 

Vodo najprej zavremo in prelijemo v posodo ter dodamo sladkor. Vse skupaj ohladimo, dodamo kis, limono in cvetove. Pokrijemo s krpo in pustimo stati 24 ur. Skozi krpo ,gazo ali zelo ozko cedilo prelijemo v dobro očiščene steklenice. Bezgova šabesa bo tako nared čez 14 dni.

love

Bezgov sok:

Izredno priljubljena in osvežilna pijača, ki si jo lahko pripravimo v velikih količinah in jo redčimo z vodo ter imamo tako skozi vse leto odličen domač sok. Za bezgov sok potrebujemo:

 • 50 cvetov
 • 4 lite vode
 • 1 kg sladkorja (uporabite Xylitol)
 • 40g citronske kisline

Bezgove cvetove operemo in namočimo v 4 litrih vode. To pustimo stati vsaj 24 ur. Tekočino nato precedimo in za vsak slučaj še enkrat izmerimo dobljeno količino. Pomembno je namreč, da na vsak liter dodate kilogram sladkorja in 10g citronske kisline. To pustimo stati še nadaljnjih 24 ur, da se sladkor stopi. Dobljen sok pretočimo v vnaprej očiščene steklenice in shranimo v klet. Sok je pripravljen.


Sedaj pa vam lahko rečem le še: pot pod noge, pojdite v naravo, seboj pa le vzemite kakšno košaro in škarje ter si naberite prijetno dišeče bezgove cvetove.

Res so prava naravna vitaminska bomba 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja